Energiatehokkuutta LED-valaistuksella
Led-lamput ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Ne syttyvät välittömästi, eivätkä sisällä elohopeaa. Pienen energiankulutuksen ja erittäin pitkän käyttöikänsä ansiosta led-lampuilla saavutetaan paras energiansäästö ja matalat käyttökulut. Vaikka led on muita lampputyyppejä kalliimpi hankinta, se on usein kokonaiskustannuksiltaan edullisin vuosien mittaan säästyvän sähkön ansioista.
Näin valaisin ja led-lampun käyttöpaikka vaikuttavat valintaan
Lampun kanta: tarkista, millainen kanta valaisimeen sopii.
Lampun muoto ja koko: sopivan kokoinen lamppu näyttää valaisimessa hyvältä. Vaihtoehtoja on runsaasti.
Himmennettävyys: valitse tarpeen mukaan himmennettävä/ei-himmennettävä tuote.
Valon säteilykulma: mieti, sopiiko valaisimeen paremmin spottimaisesti valoa antava vai hehkulampputyylisesti ympärisäteilevä ledi.
Valaisimen käyttölämpötila: pihavalaisimeen ja saunaan tarvitset ledit, jotka on suunniteltu kestämään lämpötilan vaihtelua.
5 tapaa tunnistaa laadukas led-lamppu
Energiatehokkuusluokka on vähintään A+ (merkitsee pientä energiankulutusta eli alhaisia käyttökuluja = pienempää sähkölaskua)
Käyttöikä 25 000 tuntia (noin 25 vuotta), sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään. 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta. Jos lamppua sytytetään ja sammutetaan usein, lampun pitää kestää 50 000 sytytyskertaa.
Värisävy on omien toiveiden ja käyttötarpeen mukainen. Lamppu tuottaa lämpimän valkoista valoa, kun sen värilämpötila on 2 700–3 200 kelviniä (K).
Värintoistokyky eli Ra-indeksi on vähintään 80.
Valon määrän eli valovirran mittari on nimeltään lumen (lm). Lamppujen tuottamaa valon määrää ei voi energiansäästölamppujen, ledien ja energiatehokkaampien halogeenien kohdalla vertailla enää wattien perusteella. Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta.
Jotta esimerkiksi energiansäästölampun tuottama valon määrä vastaisi 60 watin hehkulamppua, tulisi led-lampun ja energiansäästölampun valovirran (lm) olla 800 lumenia.
Jos lamppupakkauksessa ilmoitetaan lampun vastaavan tietyn tehoista hehkulamppua, kyseisen lampun valovirran (lampun tuottaman valon määrä) on oltava vähintään oheisessa taulukossa ilmoitetun suuruinen.
Hehkulamppu Led- ja energiansäästölamppu
Teho wattia Valovirta, lumen (lm)
15w 140
25w 250
40w 470
60w 800
75w 1050
100w 1520
Värilämpötila eli lampun värisävy vaikuttaa huomattavasti valaistavan tilan tunnelmaan. Värilämpötilan mittayksikkö on kelvin, lyhennettynä K. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottaman valon väri on.
Kodin oleskelutiloissa suositaan matalahkon värilämpötilan lamppuja, sillä niiden lämmin tai puhtaan valkoinen valo koetaan kodikkaan miellyttäväksi. Julkisissa tiloissa käytetään usein kelvin-arvoltaan korkeita, sinertävän valkoisia loistelamppuja.
Esimerkkejä värilämpötiloista:
Hehkulamppu 2 700 K
Halogeenilamppu 3 000 K
Pienloistelamppu 2 700 – 4 000 K
Loistelamppu 2 700 – 6 500 K
LED-lamppu 2 700 – 6 500 K
Päivänvalo 5 500 K