IP-LUOKITUKSET

IP-luokitusjärjestelmä on Euroopassa käytössä oleva järjestelmä sähkölaitteiden ja laitekoteloiden tiiviyden määrittämiseksi. Luokitus kertoo laitteen suojauksen ulkoisia uhkia, kuten pölyä ja vettä vastaan. Merkintä koostuu tekstistä IP (lyhennys sanoista engl. International Protection), kahdesta numerosta ja lisäkirjainmerkinnöistä. Ensimmäinen numero kertoo laitteen suojauksen vieraita esineitä ja pölyä vastaan, toinen numero kertoo laitteen suojauksen vettä ja kosteutta vastaan.

1. numero: Suojaustason kuvaus
0 Ei suojausta
1 Suojaus suuria kappaleita vastaan, halkaisija 50 mm tai suurempi
2 Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija 12,5 mm tai suurempi
3 Suojaus pieniä kappaleita vastaan, halkaisija 2,5 mm tai suurempi
4 Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija 1 mm tai suurempi
5 Suojattu pölyltä. Ei edellytä täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä
6 Täydellinen suojaus. Pölytiivis

2. numero: Suojaustason kuvaus
0 Ei suojattu vedeltä
1 Suojaus pystysuoraan tippuvalta vedeltä
2 Suojaus pystysuoraan tai korkeintaan 15 asteen kulmassa tippuvalta vedeltä
3 Suojaus korkeintaan 60 asteen kulmassa satavaa vettä vastaan
4 Suojaus roiskuvalta vedeltä
5 Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
6 Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
7 Kestää hetkellisen upotuksen veteen
8 Kestää jatkuvan upotuksen veteen. Lisämerkintänä voi olla suurin sallittu asennussyvyys. Yleensä laite on täysin tiivis, mutta ei välttämättä, vaan vettä voi päästä laitteen sisälle niin, ettei se aiheuta haitallisia vaikutuksia
9K Kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä. (DIN 40050-9, ei kuulu varsinaiseen IP-luokitusjärjestelmään)

Käytännön esimerkkejä laitteiden IP-luokista:

IP20: Sisävalaisin tai sähkökeskus kuuluu tavallisesti tähän IP – luokkaan, eli laite on sormisuojattua rakennetta ja vettä vastaan sitä ei ole suojattu lainkaan.

IP21: Esimerkiksi tippuvesitiivis valaisin, jota voidaan käyttää ulkona sateelta suojassa, esimerkiksi katoksessa.

IP23: Sateenkestävää kotelointi. Käytetään silloin, kun tarvitaan suojausta yläpuolelta tulevalta vedeltä.

IP30: Tyypillinen kuivan tilan sähkökeskus on tällä tavalla koteloitu. Keskus on ruuvimeisselisuojattu muttei vedeltä lainkaan.

IP44: Esimerkiksi valaisin, joka on hyvin suojattu sekä johtimilta (1,0 mm paksummilta esineiltä) että kaikista suunnista roiskuvalta vedeltä. Laite ei tavallisesti ole ve-denpitävä, mutta siihen voidaan asentaa vedenpoistojärjestelmä, joka estää veden pääsyn sähköisiin osiin ja jolla varmistetaan myös veden poispääsy valaisimesta.

IP54/55/65: Laite, joka on pölyltä suojattu/pölytiivis ja vedeltä/vesisuihkulta suojattu. Tällaista laitetta voidaan käyttää pölyisissä tiloissa ja ulkokäytössä. Merkintä on yleinen myös kostean tilan valaisimissa. Teollisuuteen tarkoitetut turvakytkimet ovat IP 65 koteloitu.

IP66: Laite on sekä pölytiivis että voimakkaalta vesisuihkulta suojattu. Tällaiset sähkölaitteet puhdistetaan usein paineletkulla tai ne asennetaan veneisiin, joissa ne altistuvat suoraan aalloille.

IP67: Pöly- ja vesitiivis rakenne. Sama mekaanisen kesto kuin edellä, mutta laite on ve-sitiivis 1m syvyydessä vähintään 30 minuutin ajan.

IP68: Tyypillinen veteen upotettavissa sähkölaitteissa, kuten uppopumpuissa käytetty leimaus. Kyseessä voi olla allasvalaisin, vesipumppu, maalämpöpumppu tai akvaariopumppu.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit